Language: SBBGEN

България и Сърбия подписаха меморандум за газовата връзка « назад

20/01/2017

Интерконекторът трябва да влезе в експлоатация в края на 2020 г.


Заедно със сръбските ни партньори даваме ясен знак за волята ни да изградим българо-сръбската газова връзка.
Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова пред журналисти, след като тя и сръбският й колега – Александър Антич, подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на интерконектора.
Петкова припомни, че българското правителство работи активно за реализиране на целите на европейската енергийна политика – сигурност на доставките, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, прозрачен и ефективно функциониращ енергиен пазар, защита на потребителите. Реализацията на междусистемната газова връзка България – Сърбия е важна част от тези усилия, каза още тя, цитирана от пресцентъра на министерството.
Интерконекторите между Гърция и България и България и Сърбия са два от седемте приоритетни инфраструктурни газови проекта за региона на Централна и Югоизточна Европа, които трябва да съдействат за диверсификация на източниците и маршрутите и постигане на сигурност на газовите доставки.
С подписания меморандум двете страни се споразумяха да положат всички усилия да започнат изграждането на своите участъци от връзката най-късно до края на май 2019 г., така че проектът да влезе в търговска експлоатация до края на 2020 г. За изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма ``Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.`` в размер на 45 млн. евро.
От сръбска страна също е отбелязан напредък в усилията за финансиране на проекта. Министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич съобщи, че преговорите с Европейската комисия за осигуряване на необходимите средства по линия на предприсъединителните инструменти на ЕС са към края си.
След завършването българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1.8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0.15 млрд. куб. метра газ от Сърбия към България. Дължината на трасето е 62.2 км – от района на София при Нови Искър до Ниш, Сърбия.