Language: SBBGEN

Србија и Емирати, сарадња у грађевини, здравству, трговини « назад

27/01/2015

Глобалната икономика е по пътя на постепенно възстановяване, като през тази година експанзията ще бъде малко по-интензивна и ще достигне 3,1%, показва годишният доклад Country Risk 2015 на френската компания за кредитно застраховане Coface Group. Анализът бе представен официално днес във френската столица Париж, като Investor.bg е единствената българска медия, акредитирана за събитието.


Експертите отчитат положителната тенденция на ускорение на растежа след покачванията с 2,7 на сто през 2013 г. и с 2,8 на сто през изминалата година. Леки подобрения се очакват както в развития свят – от 1,7% ръст през 2014 г. до 2,1% през тази година, така и в развиващите се пазари – от 4,2% до 4,3%.
Основният фокус на икономическия екип на Coface отново е насочен към развитите икономики, които макар и засегнати от множество негативни фактори, продължават да са моторът на глобалното възстановяване. Въпреки силната им роля обаче анализаторите са предпазливи оптимисти в своята оценка на рисковете.
Според експертите първата по размер икономика в света – САЩ, ще постигне относително силен растеж от 2,9% през настоящата година, който ще се базира на по-силното вътрешно търсене и ``индустриалния ренесанс``, например в автомобилната промишленост, където компаниите ще ускорят работния си капацитет до впечатляващите 90%.
Американският бизнес също така ще се възползва от многопластовото намаляване на разходите: по-евтините енергийни ресурси, свързани най-вече с бума в добива на шистов петрол и газ отвъд Океана, но и ограниченият ръст на заплатите. Стоманодобивната индустрия остава единственият сектор, където рискът се счита за висок, докато производството на химикали, текстилът, транспортът и автомобилната промишленост се класифицират в категорията на умерения риск – най-добрата оценка в барометъра на Coface.
За разлика от Съединените щати подобрението в Европа ще бъде значително по-ограничено, сочи анализът на френската компания за кредитно застраховане. Икономическата експанзия в еврозоната се очаква да достигне 1,2% през 2015 г. след разширението с 0,8% през 2014 г. и свиването с 0,4% през 2013 г.
``Проблем за Западна Европа продължава да бъде високата задлъжнялост“, изтъква главният икономист на Coface Ив Злотовски. По думите му негативните ефекти, произтичащи от високите дългове, се засилват с разпространяването на дефлацията на Стария континент.
``Проблемът с дефлацията потиска възможностите за изплащане на дълговете. Да, имаме леко възстановяване и известен спад на задълженията, но пък инвестициите са ограничени... Поздравявам Марио Драги (президентът на Европейската централна банка – бел. авт.) за количествените улеснения, но те не са достатъчни. В основата продължава да стои политическият риск. В последното десетилетие наблюдаваме огромна загуба на доверие в традиционните водещи партии – най-силно в Испания и Гърция, за сметка на крайните партии. Това е поредният притеснителен сигнал за региона``, отбелязва Злотовски.
По думите на главния икономист на Coface изплащането на дълговете в Европа е до голяма степен под натиск и поради геополитическите събития и несигурността в отношенията между Русия и Украйна, която влияе негативно върху нагласите на пазара. ``В тази връзка изборите в Европа през 2015 г. ще бъдат важни тестове. Най-важният от тях ще бъде проведен в Испания, където крайнолявата партия Тo Podemos може да поеме по стъпките на СИРИЗА в Гърция``, коментира още Ив Злотовски.