Language: SBBGEN

НЕК губи милиони от продажба на ток без търгове « назад

25/01/2015

Има престъпления в енергетиката, които са причинени от лобистки поправки в Закона за енергетиката и продаването на енергия без търгове от Националната електрическа компания. Това коментира в ефира на bTV депутатът от БСП Лява България Георги Кадиев.


Според него през декември 2014 година НЕК продава 650 мегавата енергия, която е близо половината от износа на България, без търгове на цена 70-71 лв., или около 10 лева под пазарната.
``Загубата на НЕК възлиза на около 30 млн. лева``, изчисли депутатът, допълвайки, че този договор е сключен преди месеци от служебния кабинет.
В средата на декември Кадиев е отправил запитване към министъра на енергетиката Теменужка Петкова чрез деловодството на Народното събрание за този договор, уведомен е премиерът и ръководството на държавната енергийна компания.
Отговорът на НЕК е бил, че ``заявките са били изпълнени по реда на поискване``, но без търг и процедура, категоричен е „червеният” депутат.
Според него има вероятност сегашният министър на енергетиката дори да не знае за този договор – той е сключен с НЕК и за него със сигурност е уведомен предишният директор на дружеството – Екатерина Истаткова.
Кадиев коментира и предстоящи поправки в Закона на енергетиката, които по негова информация ще бъдат внесени в Народното събрание в четвъртък. Народният представител от левицата заяви, че ще бъде наложен таван на дължимите плащания по такса ``задължения към обществото``, което ще облагодетелства големите предприятия.
``Загубата за НЕК ще бъде около 40 млн лева, която ще бъде разхвърляна по домакинствата и ще увеличи сметките на потребителите с около 1 лев на месец``, изчисли Кадиев.
Депутатът беше категоричен, че не е част от „енергийната мафия” в парламента, каквито коментари направи независимият депутат Велизар Енчев. Кадиев призна, че съпругата му е търговец на електрическа енергия, но няма интереси във ВЕИ-сектора. Той заяви, че никога  не е крил факта, че съпругата му търгува с електроенергия.