Language: SBBGEN

За да не изгубим пари по ОП ``Транспорт``, ще усвояваме ударно 600 млн. евро « назад

22/01/2015

През тази година трябва да бъдат усвоени 600 млн. евро по Оперативна програма „Транспорт“ (2007-2013 г.), за да не изгубим средства. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на годишния отчет за изпълнението на програмата.


Московски увери, че ще бъде направено всичко възможно да не бъдат изгубени пари по програмата. Той припомни също така, че България в момента преговаря с Европейската комисия, за да бъде удължен с една година срокът за усвояването на средствата от стария програмен период.
Транспортният министър обясни, че целият ресурс на програма „Транспорт“ е договорен. Разплатените пари са над 1,5 млрд. евро, което е малко над 70 на сто от бюджета. От Брюксел са възстановени близо 1,1 млрд. евро, като се чакат парите по последния изпратен към Европейската комисия (ЕК) сертификат от края на декември 2014 г.
Министър Ивайло Московски отчете, че само за една година са пуснати в експлоатация пет големи инфраструктурни проекта – жп линията Михайлово - Калояновец, жп гара Пазарджик, обходният път на Враца, пътят Кърджали – Подкова, както и Речният информационен център в град Русе.